Rženi piškoti s tahinijem in čokolado

DSC_3152.JPG

Pred kakima dvema mesecema, ko sem z njim skušala zgnesti testo za polžke z drožmi, se mi je pokvaril ročni mešalnik. Kdo bi mu zameril! – pred celimi devetimi leti sem zanj odštela le 11€ in točno se spominjam, kako in čemu sem ga kupila. Nekega septembrskega dne sem se sprehajala po četrtem nadstropju ljubljanske Name in mamo po telefonu spraševala, koliko je smiselno odšteti za ročni mešalnik. Pritožila sem se nad ceno Gorenjevih ali Boschevih mešalnikov, zato sem vzela najcenejšega, ampak kupila sem ga vendarle: zelo pomembno se mi je namreč zdelo, da mešalnik imam, saj sem se pravkar prvič s fantom preselila v Trnovo in prvič se mi je obetalo zares samostojno gospodinjstvo in kot novopečena gospodinja sem potrebovala ročni mešalnik, da bi lahko z nedeljsko peko polnila stanovanje z esenco doma …

Kakorkoli, za včeraj popoldan je bil napovedan dež in to je pomenilo, da ven ne bova mogla, poleg tega pa se je bližal četrtek, ko v svoji facebook skupini za ženske Attha sestrstvo delim recepte, ki prebujajo čarovnice v nas. Zato se mi je zdela peka piškotov super projekt za deževno popoldne – ne samo zato, ker sva oba sladkosnedka, ampak ker sem želela Svarunu predstaviti razmerja med merskimi enotami za maso. To se sicer ni obneslo tako kot sem načrtovala, saj sem šele včeraj ugotovila, da se nama je pokvarila kuhinjska tehtnica, ampak ideja o peki piškotov je bila v meni že tako živa, da so bili piškoti enostavno neizogibni. In ne katerikoli piškoti, ampak točno ti rženi s tahinijem in čokolado, ki sem si jih želela speči vse odkar – sva pokopala ročni mešalnik.

Hvaležna sem, da je bila ideja tako živa in hvaležna, da je bil Svarunov pripravljen sodelovati (in po končanem ustvarjanju posesati ves sezam, ki sva ga nehote posipala po vsej kuhinji), kajti tile piškoti so res krasni: hranilni in nasitni in tako slastni, mmmm! Sicer se vam bo zaradi njih zdelo, da ste nekako po pomoti stopili v obrat, kjer luščijo sezam, ampak, hej – zgodaj je začelo snežiti letos. Sezamove snežinke para todos! 

Sestavine

125g ržene moke

100g ajdove ali pirine moke

1,5 žličke pecilnega praška

0,5 žličke soli

100g masla sobne temperature

75g tahini

100g rjavega sladkorja ali kokosovega sladkorja

75 datljev

2 veliki jajci

150g čokolade

Sezam za posip

Pomešaj obe moki, pecilni prašek in sol v veliki skledi. Maslo, tahini, sladkor in razkoščičene datlje daj v multipraktik in mešaj nekaj minut. Nato dodaj v multipraktik še jajci in mešaj, da postane masa homogena. To tekočo zmes nato pomešaš s suhimi sestavinami ter dodaš na koščke nasekljano čokolado. Maso za piškote daš nato v hladilnik za dve uri ali v škrinjo za dvajset minut. Pečico sedaj segreješ na 190 stopinj, vzameš maso ven in iz nje delaš kroglice, ki jih povaljaš v sezamu in polagaš na s peki papirjem obdan pekač. Pečeš 6 do 7 minut, vzameš iz pečice in jih z žlico malo sploščiš, da popokajo in so bolj piškotasti in manj kroglasti ter nato pečeš še kakih 5 do 7 minutk, da lepo porjavijo. Ohladiš in uživaš. No, v bistvu uživaš že med peko. Tudi če sezam zasneži celo kuhinjo … hm, morda pa ravno zato?

Mimogrede, recept sem dobila na strani Green Kitchen Stories: https://greenkitchenstories.com/tahini-rye-cookies/.

71182374_2459647287484898_1280616744947286016_n

DSC_3177

72269726_393061734703571_416449155825664000_n

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s