Zgodba o zimskem solsticiju

Zgodba o njej, ki je bdela nad portalom med življenjem in smrtjo

Tole zgodbico sem našla nekaj let nazaj in sem si jo zaželela deliti z vami v tem predsolsticijskem času. Zimski solsticij namreč astronomsko nastopi danes, 21.12. ob 16:59. Beseda SOLSTICIJ prihaja iz latinščine, kjer “sol” pomeni “sonce”, “sistere” pa “zaustaviti”. Solsticij namreč zaznamuje čas, ko sonce zaključi svojo pot po nebu in se za nekaj časa zaustavi na najnižji točki, preden se začne spet dvigovati.

Letos sem šla štet in ugotovila, da sonce na najnižji točki stoji 8 dni, zaradi česar imamo posledično “najkrajši dan” celih 8 dni; od 18.12. do vključno 25.12. je dan dolg 8 ur in 41 minut (na Kozini, dolžina dneva je seveda odvisna od geografske širine).

Sicer pa vas povabim, da v tem solsticijskem obdobju, ki kar kliče po tem, da se obrnemo navznoter in navzdol, razmislite o svojih prioritetah in se odločite, kaj je vredno vašega časa.

Čas.

Čas je razlog, da je medicina Modre ženske, Starke, Crone tako POTENTNA v tem obdobju: ona ve, kako čas hitro mine, če ga posvečaš stvarem in ljudem, ki te ne delajo žive. In ona nas lahko nauči, kako spustiti stvari, ki so samo “šum”, tako lahkotno kot drevesa jeseni spuščajo liste, da lahko hranijo svoje korenine … svoje prioritete.

Arhetip Modre ženske odražajo mnoge boginje, med njimi: Cailleach, Baba Yaga, Ereshkigal, Hekata, Kali, Morrighan, Lilit.

Te katera ob njih pokliče?

Da te nauči, kako brez-kom-pro-mis-no izbrati svoje korenine?

Mnogo ljubezni, ljubi moji,

Tamara

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s