moj hrbet se krivi pod zgodbami/ zgodba 4

Pod ime “Moj hrbet se krivi pod zgodbami” zbiram zapise s potovanja v Podzemlje in nazaj, na katerega te vabim s seboj. Doslej sem se pred vsakim potovanjem v Podzemlje k Temni boginji umaknila s socialnih medijev, šla navznoter in navzdol ter dala svet na pavzo, on hold. Tokrat sem dobila jasno sporočilo, naj tega ne storim, marveč naj – nasprotno – svoje potovanje popisujem in delim, medtem ko sem na njem, ter s tem pripomorem k destigmatizacijiPodzemlja, torej temne, ženske, plodne, skrivnostne polovice nas samih, pa tudi leta, tedna in življenja.

29/6

Danes sem tretji dan zapored prehodila labirint ob izviru reke Rižane. In še preden sem se bosonoga podala vanj, sem vedela, da je zadnjič; da je danes zadnji dan posvečenih priprav na spust v Podzemlje.

Vsakodnevna hoja v labirint je bila del mojega ritualnega spuščanja.

Čeprav me je hoja v središče labirinta in nazaj neskončno spominjala na potovanje »navznoter in navzdol«, se za ta ritual nisem odločila zaradi te podobnosti. Ritual je proces posvečanja in posvečanje svojega časa in ljubeče prisotnosti iz še tako običajne stvari ustvari nekaj svetega. Beseda ritual prihaja iz latinske besede ritus, ki pomeni »početi nekaj na specifičen način«. To nam jasno sporoča, da pri ritualu ne gre toliko za to, kaj počnemo, saj je bistveno, kako to počnemo. Lahko bi se odločila nekaj dni zapored postiti, ali plesati, ali masturbirati ali kaj posebnega brati, toda tokrat me je poklical labirint. In ker svoje življenje posvečam temu glasu, ki prihaja odznotraj – to se pravi ustvarjam prostor, v katerem ta glas postane svet – sem mu sledila.

V knjigi Journey to the Dark Goddess, ki sem jo omenjala včeraj, avtorica ritual razdeli na tri plasti. Prva plast rituala zajema tisto, kar fizično – z rokami, z nogami, z ustnicami, ki recitirajo mantre – storimo; v mojem primeru je bila to vsakodnevna 15-kilometrska vožnja in polurna hoja po labirintu. Druga plast rituala, do katere ne pridemo vsakič, zajema, kako storimo, kar storimo: s kakšno namero, s kakšno vizijo, s kakšnim občutkom v srcu izpolnjujemo prvo plast rituala; gre za to, kar se dogaja v nas, medtem ko izvajamo ritual in jaz sem med svojo hojo v labirintu čutila predanost (temu, kar počnem), osredotočenost (na vsak korak posebej), predajo (življenju, bogu, boginji, da z menoj naredijo, kar želijo), hrepenenje (po izpolnitvi mojih najglobljih želja) in zaupanje (da jaz sodelujem z življenjem in življenje sodeluje z mano). Tretja plast rituala, ki pa niti slučajno ne nastopi v vsakem ritualu, pa je sveta plast: ko prenehamo biti mi in postanemo ritual; ko presežemo omejitve telesa in se v duhu stopimo v Vse, kar je.

Da bi ustvarili rodno grudo, na kateri bi lahko zrasli tudi druga in tretja plast rituala, avtorica priporoča, da pred spustom v Podzemlje tej nameri vsakodnevno posvečamo svoj čas in ljubečo prisotnost. To v resnici drži za vsako našo namero, ne samo za spust v Podzemlje. Če hočemo jesti solato z domačega vrta, moramo vložiti precej časa in truda, da najprej ustvarimo rodno grudo, v katero nato posejemo semena, jih vsakodnevno zalivamo, spremljamo, da nevede ne gostimo kakšnih porednih polžkov ali uši in solato poberemo, še preden v tem toplem poletju zacveti. Ta naš čas in trud in ljubeča prisotnost, ki jo vlagamo z namenom, da požanjemo nekaj, kar je za nas dragocenega, je definicija besede žrtvovati. Beseda žrtev, ki izhaja iz praslovanske besede že̋rti s pomenom »hvaliti, slaviti, darovati v čast bogovom«, nam oriše, kako z majhnimi žrtvami, z odpovedovanjem nečemu v imenu nečesa, kar nam je dragocenejše, stopimo v diskurz z božjim. V angleščini gremo še dlje, saj v besedi, ki pomeni tako »žrtev« kot »žrtvovati« – sacrifice – najdemo »sacri«, to je »nekaj svetega«.

Besede so uroki.

In to, čemur posvečaš svoj čas in ljubečo prisotnost, narediš sveto.

Čemu danes posvečaš svoj čas in ljubečo prisotnost?

*

Pot navznoter in navzdol lahko sama naprej raziskuješ ob branju moje knjige Attha: Prebujanje v žensko esenco.

Če pa bi rada na potovanju družbo in podporo, ponujam individualne Obrede prehoda (https://mailchi.mp/87095566484d/obred-prehoda) in pa skupinsko Potovanje v Polnost: Polnokrvna (https://mailchi.mp/e2c223f324b1/polnokrvna), na obeh pa delamo z modrostjo in magijo Podzemlja.

Na fotki je rižanski labirint ob izviru reke Rižane.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s