Cailleach, božanska babnica

V soboto sem gostila brezplačen Orakelj Temne boginje. To je bil prvi tovrsten dogodek, čeprav me Temne boginje, s katerimi delam, že dalj časa cukajo za rokav, naj vendarle začnem ponujati orakelj ter s tem izražati zdravilko v sebi. Zakaj zdravilko? Zato, ker so seanse oraklja Temne boginje zasnovane tako, da v njih s teboj delim vse, kar mi je bilo v zibko položeno, da s tem pozdravim sebe in še svet: glasbo, zgodbe in intuicijo. 

Orodje, ki ga za orakelj potrebujem, so tudi orakeljske karte Temnih boginj, ki pritiskajo na gumbke, da ti lahko predam točno tisto, kar rabiš v tistem trenutku slišati. V soboto sem zadnji izmed udeleženk potegnila karto boginje Cailleach in ker me zadnji nekaj tednov tako jasno in glasno nagovarja, jo želim danes podeliti še s teboj. 

Jo morda že poznaš? Si že slišal/a za to božansko babnico, za katero so kelti verjeli, da prebiva v hribih in na klifih Škotske, Irske in otoka Man? 

Če si gledala nanizanko Outlander, ki se dogaja na Škotskem, potem si zanjo morda že slišala. Jaz sem njeno ime namreč prvič ujela ravno tam: ampak to najbrž samo zato, ker sem vse dele, kjer govorijo v škotski gelščini, zavrtela večkrat. Keltski oziroma gelski jeziki me nepopisno privlačijo, najbrž zato, ker so jih govorili tudi moji predniki in ker čutim, da lahko jaz osebno tudi na ta način častim in zdravim svojo krvno linijo, se že dober mesec dni na Duolingu učim valižanščino, za katero verjamem, da je najbolj podobna kontinentalnim keltskim jezikom, ki so jih govorili na našem ozemlju. Dw i’n hoffi dysgu cymraeg! (“Rada se učim valižanščine!)

Cailleach je v bistvu tista, ki mi je naročila, naj se naučim jezika svojih prednikov, kajti Cailleach je crone, je modra ženska, je roža, ki se – zato, ker je živela polno in polnokrvno – z neskončnim mirom v srcu, vrača spet k zemlji. Cailleach je energija naših prednikov, ki ženske, ki se učimo utelešati celoten domet svoje ženskosti, pahne, da se povežemo s svojo zadnjo še živečo prednico, ki v svojem življenju ni bila nikoli ponižana ali potlačena ali utišana na račun svojega spola. Če te zanima delo s predniki, ti zelo priporočam potovanje Restoring the Mother Right moje učiteljice Holly Rhiannon, po katerem moje življenje ni bilo nikoli več enako.

Cailleach sicer dojemamo tudi kot babico zimo, jaz jo pa še posebej začutim konec februarja oziroma začetek marca, ko se zima poslavlja in se pomlad pripravlja in bi vsi takoj pomlad in toploto in “večno sonce brezmadežnega uma”, pa dobimo namesto tega ravno obratno: dež, vlago, meglo, surov mraz, nizko oblačnost. V tako imenovanem “težkem” vremenu je Cailleach doma in zato nas uči vzdržljivosti … in v še tako neudobnem položaju najti mir. Nagovarja nas, da življenja nismo prišli PREživeti znotraj cone udobja, marveč IZživeti tam zunaj, v svetu, kjer včasih dežujejo sekire, spet drug pršijo labodi in mi … mi moramo biti pripravljeni na vse.

Njeno ime, Cailleach, v gelskih jezikih še vedno pomeni “stara ženska” oziroma “stara vešča”. V stari gelščini je pomenila “v tančico odeta”, prihaja pa iz besede caille, “tančica”, ki je izposojenka iz latinskega izraza za volnen plašč s kapuco, pallium. Njena esenca je odeta v tančico skrivnosti, kar je skoraj pravilo v domeni Temnih boginj, ki jih pač ne moreš »poštekat« takoj, saj v zameno za tvoj preporod zahtevajo tvoj čas in strpnost, ali kot bi rekla Cailleach: vzdržljivost.

Zaradi vseh teh učenj pod pasom, je Cailleach naša nujna sopotnica, ko se podajamo na potovanje s Temno boginjo, saj predstavlja tisto modro žensko, tisto starosto in elderja v nas samih, ki nas drži in nas v najtemnejših trenutkuh opomni na našo luč. 

Če te je Cailleach skozi ta zapis nagovorila, te vabim, da se v Cailleach vremenu (ki ga je vsaj pri nas na Primorskem na pretek) odpraviš ven, v naravo, mogoče k vodi ali na kakšno skalnato pobočje, kjer se počuti najbolj doma, in se povežeš z njo. Ji poveš, kar ji želiš povedati, jo prosiš, če jo kaj želiš prositi, in ji prisluhneš. Velikokrat sploh ne govori, marveč jo prepoznamo po tistem nepopisnem občutku notranjega miru, tudi sredi največje nevihte. 

Na Orakelj Temne boginje se lahko prijaviš na tamaraattha@gmail.com, o njem pa izveš več tukaj.

Razmišljanje o “Cailleach, božanska babnica

  1. Pingback: Marec – attha

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s