Tri obdobja ženskosti

fc9a8e2e90bf4b93a1cc548776524183

Ko so ljudje včasih opazovali, kako se ženska tekom življenja spreminja, so njeno življenje okvirno razdelili na tri obdobja: na obdobje Punčke, Mame in Modre ženske. Ta obdobja so bila sicer usklajena z biološkimi funkcijami ženske, toda niti slučajno niso označevale samo teh. Obdobje Punčke je tako sovpadalo z obdobjem pred spolno zrelostjo, obdobje Mame z rodnim obdobjem ter obdobje Modre ženske z menopavzo, toda poleg biologije so ta obdobja pričala tudi o duhovnih kvalitetah in zrelosti posameznic. Prehodi iz enega obdobja v drugo so bili najpomembnejši mejniki v življenjih ljudi in te prehode so počastili in proslavili z obredi – z obredi prehodov.

Dejstvo, da so bila ta obdobja ravno tri, je po mojem zelo pomembno, saj lahko skozi vsake tri poljubne točke na ravnini potegnemo krožnico. V učilnicah za matematiko sem preživela relativno velik del svojega življenja, toda večine stvari iz teh učilnic se ne spomnim; matematika ni bila moja strast, mi je pa vedno šla, zato se z njo nisem nikoli ukvarjala. Ampak ene stvari se pa spomnim, kot bi se zgodila včeraj in ne pred dvajsetimi leti. V sedmem razredu osnovne šole nam je tovarišica – mhm, tako smo učiteljice klicali še leta 2000 – povedala, da lahko skozi vsaki dve poljubni točki na ravnini potegnemo črto, skozi tri poljubne točke na ravnini pa lahko narišemo – krog. Krog simbolizira življenje. Krog življenja. Življenje. Smrt. Preporod.

Zadnjih nekaj tisočletij se naša kultura močno trudi, da bi na krog življenja pozabili. Namesto kroga so naša življenja postala daljica, ki se začne z rojstvom in konča s smrtjo in vmes … se pač trudimo preživeti. Patriarhalni družbi je uspelo obrede prehoda pokopati, saj ne vrednoti življenja toliko kot vrednoti rast in kapital in moč. Krog življenja pa ji je uspelo spremeniti v daljico z dvema ekstremoma in v naši resničnosti je vse ali to ali ono – si bodisi z nami bodisi proti nam, si ali gor ali dol, dober ali slab. In tukaj se ljudje navadno zatikamo, ker instinktivno vemo, da svet ni ali-ali, temveč ne samo-ampak tudi.

To zatikanje sem sama izkusila nekaj let tega, ko sem se začela spoznavati s svojo temo, s sencami, s tistim, kar sem pridno skrivala za tančico. Duhovnost me je začela zanimati že zelo zgodaj, ampak vse, na kar sem naletela, je bila tista »svetla« duhovnost: mavrice in samorogi in bitja luči. Približno polovica resničnosti, torej. Preostalo polovico stvari, ki jih na sebi nisem mogla sprejeti, »ker dobri ljudje pač niso takšni«, sem pometla pod preprogo vse dokler ni ta polovica začela bruhati ognja, ki me je spekel in zažgal in sem zgorela – in končno zares zaživela … CELA. Ogenj pogosto povezujemo s transformacijo in beseda, ki označuje »črno« je v nekaterih semitskih jezikih enaka besedi za »modro«, če modra označuje tisto, ki se je iz svojih izkušenj naučila in sedaj to znanje deli z ostalimi. In tako je bilo z mano: ko sem se naučila sprejeti tudi tiste stvari, ki jih raje ne bi, so postale tudi mavrice in samorogi smiselni. Šele ko sem sprejela svojo temo, sem sprejela, da nisem to ali ono, marveč vse, kar se ima iz mene izraziti. Ne dobra, ne slaba, ampak preprosto – jaz.

Da sem pa to sprejela, sem morala začeti iskati Mamo v sebi; arhetip Mame je namreč tisti, ki ve, da življenje ni ali-ali, marveč ne samo-ampak tudi. Mama je namreč tista, ki lahko tako široko razpre roke, da lahko v njenem objemu živi oboje: to in ono, plus in minus, svetlo in temno, gor in dol. Nič ni izpuščeno. Vse je dobrodošlo. Vse, kar je del … resničnega življenja. Tega življenja tukaj in zdaj.

In kako sem začela iskati Mamo v sebi? Tako, da sem lani stopila na prehod med enim obdobjem in drugim. Zdaj, ko obredi prehoda niso več del kulture, moramo pač sami opaziti, če smo obtičali v življenju, ki nam ni več čisto prav. Če je doslej zorelo samo naše telo, ne pa tudi naša osebnost, imamo dejansko občutek, kot da nosimo premajhna oblačila. Samo, da ne gre za oblačila, ampak za obnašanje.

Ali veš o čem govorim?

Imaš tudi ti kdaj ta občutek?

23/5 začnemo s Potovanjem v Polnost: Polnokrvna, kjer bomo raziskovali arhetipa Punčke in Mame ter delo s Temno boginjo, kraljico senc. Če ti zadiši, se na Potovanje lahko prijaviš tukaj.

cropped-attha_naslovnica.jpg

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s