Nisi sama

circle

Knjigo Attha: Prebujanje v žensko esenco sem napisala zato, da te skozi njene vrstice pogledam naravnost v oči in ti pritrdim: ja, v enem dnevu lahko zamenjaš sedemnajst čustvenih stanj, brez da bi se morala počutiti čudno ali preveč občutljivo ali histerično. In pa zato, ker vem, da smo mnoge, premnoge v svojem čustvovanju zelo osamljene. To ni seveda nič nenavadnega v svetu, ki je čustva označil za šibka in v ospredje postavil naš čudoviti um; in če me kaj poznate, veste, da nimam čisto nič proti umu, se mi pa zdi povsem neuporabno ves svet stisniti v hierarhično lestvico.

Čustva so domena ženske esence. In v svetu, kjer doslej domala ni bilo prostora za čustva, ni bilo prostora niti za žensko esenco – ali žensko. Ta svet se sedaj spreminja. In kmalu nas bo lahko podprl. Ampak podprl nas bo lahko šele, ko bomo same pripravljene vstati in stresti pepel majhnosti z ramen. Ja, podporo dobimo šele, ko vemo, da si jo zaslužimo; ko vemo, da ni z nami nič narobe in smo čisto v redu takšne, kakršne smo v tem in v vsakem trenutku. Podporo dobimo šele, ko same sprejmemo vse, kar se v nas dogaja; ko sprejmemo svoje čustvovanje, za katerega smo vedno mislile, da je »preveč«; ko se usedemo s svojimi čustvi in jim dovolimo, da nas premetavajo sem ter tja, a hkrati mirno, stabilno obsedimo in se čudimo, kako »sicer dogaja, ampak to ni takšen bav bav, kot smo mislile, da bo«. Kajti ko se usedemo s svojimi čustvi, zajahamo divjega konja, ki bi nas sicer z lahkoto pomendral, ampak nas ni in nas ne bo, kajti sedaj smo na njem in lovimo ravnotežje in – mogoče se nam samo zdi, ampak – počasi že začenjamo uživati v vsem tem pozibavanju …

»Ampak moj mi očita, da sem histerična,« mi pove potem ko se že nekaj časa pogovarjava o pestrem, bujnem, divjem, raznolikem, blagodejnem … spremenljivem izrazu ženske esence.

»No,« se namuznem in zdrdram nekaj vrstic iz knjige Attha: Prebujanje v žensko esenco, »a veš, da je veljala histerija za bolezensko stanje do sredine prejšnjega stoletja, ko so ugotovili, da so simptomi histerije v resnici identični simptomom normalno delujoče spolne sle pri ženskah? Kakorkoli, za zdravljenje histerije so nekoč predpisovali orgazem, oziroma so kar zdravniki poskrbeli zanje.«

In užitek je točno tisto, kar se meni vedno zdi smiselno predpisati ženskam, ki se želijo počutiti dobro … morda užitek ob branju te knjige?

Nisi sama. Nisi sama v svojem čustvovanju. Nisi sama v svojem doživljanju. Res ne.

A podporo dobiš šele, ko si dovoliš čutiti vse užitke in bolečine, ki jih dnevno skriješ v telesu. Ko zavzameš prostor, ki ti je v svetu namenjen. In ko zaživiš v vseh svojih tisočerih odtenkih – tako, kot da misliš resno!

Hvala ti, ker bereš, 

Tamara

cropped-67382376_632502670588925_1358891493124734976_n-1.jpg

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s