#recept: Skutne palačinke z borovnicami

59492695_2145839602381949_1927296299825102848_n

Konec februarja letos, ko sem zaključevala rokopis za mojo prvo knjigo, sem začela sanjati te palačinke. Ne ponoči, podnevi. In ne vem, zakaj ravno te palačinke, saj se iz otroštva ne spomnim niti tega, da bi jih pretirano dosti jedla, niti tega, da bi mi bile pretirano dobre. Kar tako so se mi prikazovale pred očmi in mi obetale zelo prijetne, udobne, močnate spomine na srednjo Evropo. Saj vem, saj vem; Slovenijo resda uvrščamo med države “srednje Evrope”, vendar pa sama tu, pri nas, na Primorskem, že od nekdaj čutim mnogo več mediteranskega duha. Ko pravim “srednja Evropa”, zatorej pomislim na neskončna zlata polja in štorklje na vrhovih dimnikov. Pomislim na Medžimurje, moj drugi dom in rodno grudo moje mame, ki je sedaj nisem obiskala že pol leta in jo očitno zelo pogrešam. Zato palačinke. A ne samo zato. Tudi zato, ker slastne in krepke z lahkoto odženejo stran to prvomajsko deževje … vsaj z našega razpoloženja. 

Za palačinke:
250 g moke
3 jajca
3 dl mleka
1,5 dl gazirane mineralne vode
1 žlička soli

Za nadev:
500 g skute
3 jajca
100 g kisle smetane
4-5 žlic kokosovega sladkorja
1 naribana bio limona ali 3 kapljice et. olja limone (pomaranče, mandarine, mmm)
130 g borovnic, svežih ali zamrznjenih, ali drugega jagodičevja
ščepec soli

Za preliv:
200 g kisle smetane
1 dl sladke smetane

Najprej naredimo maso za palačinke, ki jo postavimo nato na hladno za vsaj 15 minut. Jaz v palačinkah moko ponavadi mešam in dam približno enake količine gladke pšenične, gladke pirine in polnozrnate pirine, ti se pa lahko igraš po svoje. Belo pšenično moko uporabim, ker le-ta poleg mineralne vode palačinkam prida tisto rahlost, ki je po mojem ves smisel palačink.

Medtem ko je masa za palačinke v hladilniku, mi pripravimo nadev. Jajca ločimo na beljake in rumenjake ter iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami, razen z borovnicami, ter nato vanje z žlico vmešamo trde beljake. Borovnice dodamo čisto na koncu, tik pred mazanjem.

Ko je nadev pripravljem, prižgemo pečico na 180 stopinj, in začnemo s peko palačink. Sama rada palačinke pečem na ghee-ju, maslu ali deviškemu kokosovemu olju (za bolj eksotičen pridih), ti pa lahko uporabiš tudi katerokoli drugo termično stabilno olje. Sedaj pečemo palačinke in jih kar sproti mažemo s skuto tako, da na prvo tretjino palačinke damo dve žlici nadeva, palačinko zvijemo in jo položimo v z maslom (ali ali, bodisi bodisi) namaščen pekač. Palačinke polagamo eno poleg druge, pri čemer bi morali iz danes mase dobiti približno 16 palačink. Ko vse palačinke namažemo s skuto in jih položimo v pekač, jih po vrhu premažemo s prelivom iz sladke in kisle smetane, ter pečemo kakih 20 minut, oziroma dokler se zlato ne zapečejo. Nato jih bogato posujemo s sladkorjem, postrežemo in … uživamo. In s tem pojemo hvalico srednji Evropi in življenju. Ole!

Midva sva tokrat kombinirala skutne palačinke s kamilično kopeljo za noge in lahko potrdim, da je tudi ta kombinacija zelo posrečena … no … je bila, dokler ni bila kuhinja tako zalita, da nisva vedela, ali stojiva v kuhinji ali v skodelici kamiličnega čaja.

Zgornji recept je povzet po Valentini in Luku iz Ljubezen skozi želodec in malo pregneten po moje.

59523648_518581618674322_7946430607091826688_n.jpg

Želim ti en čudovit uživaški majski dan. In če rabiš kak namig, kje maja iskati navdih in užitek, te krijem. Smukni sem: https://mailchi.mp/27c7d24feffe/dota, kjer te čaka tvoja majska dota. Ja, DOTA; trust me on this one.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s