PRESNO POLETJE: Preprostost + Raznolikost

Srečen prvi dan poletja!

Čez natanko en teden (28.6.) pričenjamo s Presnim poletjem. Kdo je z nami?

Presno poletje je koncept zdravega prehranjevanja, ki zasleduje cikličnost narave. Nič ne prepoveduje, zaobjema pa najboljša, najsočnejša in najbolj živa hranila, ki nam jih ima tale vroča sezona ponuditi. In nas pri tem uri v sprejemanju.

To preprosto pomeni jesti povečini tisto, kar je na voljo tedaj in tam, kjer se nahajamo. In pri tem ne mislim na zimzelene predpakirane stvari (ki jim rečemo tudi hrana) s prodajnih polic supermarketov. Mislim na vse darove naše ljube zemlje, ki so zrasli na vrtovih in poljih bližnjih kmetov, ki vso svojo energijo usmerjajo v pridelavo naše hrane. Uau, hvala.

IMG_20170620_152551

Iti vštric z naravo in se prehranjevati v skladu z letnimi časi je bistveno za naše blagostanje. Pravkar se nam je najavilo poletje in z njim izobilje barv, okusov in arom, ki bi jih bilo škoda zamenjati za večno enake trgovinske zmazke. Resnično! Pisanost poletja je tu, da nas navduši nad življenjem! Samo opazujmo, kako nas navdihujoč vonj ravno prav zrelih marelic zvabi v kuhinjo. Raziskovat in eksperimentirat? Mogoče nastane kakšna marelična poslastica. Biti preudaren in misliti na zimsko mrtvilo? Mogoče se jih odločimo nekaj posušiti ali zamrzniti. Zunaj je huda vročina, zato bomo skoraj zagotovo čutili odpor do prižiganja plina in kuhanja do neprepoznavnosti. Preprostost. Faire simple, bi rekli Francozi. Poenostavimo si pripravo hrane, poenostavimo si življenje. Breskve kar tako? Najboljše. Da preprostost sploh ni dolgočasna, sem se sama šele pred kratkim pričela zavedati. Do tedaj sem si pa v strahu pred dolgčasom vztrajno z vsem možnim začinjala kosilo in življenje. Ha! In še nekaj vam povem: preprostost odraža našo pripravljenost sprejemanja življenja – takšnega, kakršno je. Marelice kar tako, kot nam jih ponuja narava? Jih sprejmemo, ali pa so za nas premalo to, preveč ono? Ja, to je en izziv Presnega poletja. Naučiti se – ne samo uživati hrano, ampak tudi – uživati v hrani tako, kot nam jo narava ponuja. In pri tem uriti se v sprejemanju preprostosti.

Drugi izziv našega podviga zagotovo predstavlja sprejemanje raznolikosti, ki jo Presno poletje vnaša v življenje. Večina izmed nas bi kot presna živila na svojem jedilniku navedla jabolko na dan, da prežene zdravnika stran in solatko kot prilogo h kuhani glavni jedi. Pa mogoče kakšno suho slivo ali jabolčne krhlje, ki smo jih kot otroci radi zobali. Mar ne? Tako smo bili vzgojeni. In naši starši pred nami, in naši stari starši pred njimi. Morda nam tako paše. Če nam, je s tem popolnoma vse v redu. Aleluja! Če pa se čutimo utrujeni, smo brez energije, razdražljivi, če imamo težave s kožo, z vnetji, s kroničnimi zdravstvenimi tegobami, ali smo hudo bolni, je najbrž prišel čas za ponovno srečanje s presno prehrano, ki je do zdravja in vitalnosti pomagala že mnogim. Naj bodo naše privzgojene prehranjevalne navade samo oklep, ki smo ga prerasli, in poglejmo onkraj meja poznanega, ja?

Kot sem že omenila pri Presnem poletju ne gre za zlonamerno odpovedovanje najljubši hrani in samopomilovalno grizljanje listov solate in kolobarčkov korenčka. Gre za zagotovljeno kuhinjsko pustolovščino, dan na dan, ki nam bo odprla širna obzorja. Prisežem. Česar se sama najbolj veselim, je raziskovanje: nepoznanega sadja, zelenjave in oreščkov, kot tudi različnih načinov priprave žive hrane. Ovsene kosmiče menda vsi poznamo, toda koliko izmed nas je že poskusilo narediti jogurt iz njih? Tako je. Rastlinski jogurt, do katerega nam pomaga proces naravne fermentacije. Navdihujoče, kajne? O takšnih in drugačnih rastlinskih jogurtih boste tu gori še veliko poslušali, ker je fermentacija moja velika strast. Pa še mnogo stvari so tu v igri …

IMG_20170620_153807

Kako se vam pa sliši kisla smetana iz indijskih oreščkov? Fermentacija.

Špageti iz poletnih bučk? Posebna tehnika rezanja bučk na tanke trakove.

Presni krekerji? Dehidracija.

Sušenje tistega platoja popolnoma zrelih marelic iz Vipavske doline? Dehidracija.

Mandljevo mleko? Namakanje in blendanje.

Mediteranska presna pica? Mariniranje.

Zeleni »shot«? Sočenje.

Presni pesto? Nabiranje, namakanje in blendanje.

Zveni zanimivo, kajne? V resnici je še sočnejše, kot se sliši. Tale avantura, ki jo pričenjamo, dragi moji, je bolj sočna kot najbolj zrela Vipavska breskvica v juliju, veste. Dajmo, ugriznimo vanjo skupaj. Za nas in za svet!

Za več informacij me lahko pobarate na Facebooku (Tamara Mihalic), ali pa se kar pridružite fb skupini Presno poletje. Vabljeni, vabljeni.

IMG_20170620_152828

DSC_0976.JPG

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s