PRESNO POLETJE: Vštric z Naravo

Ali te mika avantura? Imaš rad/a vonj po novem, sočnem, svežem, pisanem, razburljivem? Potem se tudi ti pridruži navdihu PRESNEGA POLETJA!

IMG_20170607_093318

Presno poletje je korak bližje k našemu naravnemu zdravju; zdravju, ki izvira iz našega sodelovanja z naravo. Kako prosim? To pomeni, da v skladu z letnim časom jemo hrano, ki raste tukaj in zdaj, in ki nas podpira.

Šla bom celo tako daleč in trdila, da pomeni Presno poletje iti vštric z naravo. Zakaj? V Tradicionalni kitajski medicini govorimo o termalni naravi živil, kar v bistvu govori o tem, ali določeno živilo greje, ali hladi naše telo. Tako denimo kuhana hrana telo greje (kar nam pride zelo prav, ko ob krajših dneh in daljših nočeh ne užijemo dovolj sončne svetlobe in toplote), medtem ko nas presna prehrana hladi (česar si želimo v toplejšem delu leta, ko sonce pripeka, mi pa vztrajno iščemo ohladitev v morju, reki, ali – če ste kot moja starša – v kleti, kamor ste si ravno zavoljo poletja postavili odslužen kavč). To se pravi, da poleti povečini jemo hrano, ki je lokalna (tista, ki ne potrebuje čezoceanske ladijske vozovnice, da bi prišla do nas), sezonska (paradižnik jemo poleti, jeseni, pozimi in spomladi pa paradižnikovo mezgo, ki smo jo poleti vkuhali) in čim manj toplotno obdelana. Zato, da se zlijemo s poletjem in tako od tega sončnega, slanega letnega časa – kot tudi od nas samih – pred jesenjo kar največ poželi.

Za kaj v bistvu gre pri presnem poletju?

Priznam, mene je koncept presne hrane najbolj navdušil zato, ker mi vsi, ki so že izkusili kontrast v počutju ob uživanju kuhane in surove prehrane, pričajo o dvigu življenjske energije na presni prehrani; in chi je tisto nekaj, česar mi bodisi primanjkuje, bodisi po nepotrebnem uhaja. Zagrabila sem za trnek. Koncept presne oziroma žive hrane navaja, da s katerokoli obliko termične obdelave hrane nad 42°C uničimo pomembne encime – proteine, ki katalizirajo vse reakcije v naših telesih. Tako nekuhana, živa hrana prekipeva z encimi in fitohranili, ki jih naša telesa potrebujejo za rast in vzdrževanje zdravja, mi pa posledično prekipevamo od življenjske energije, kar nam ob utrujajoči poletni vročini dobro dene. Presno poletje je zato tukaj, da nas navdihne k izbiranju več termično neobdelane hrane v vročih mesecih pred nami: več sadja in zelenjave, več sadnih in zelenjavnih sokov in smutijev, več solat in – da ne bo pomote – tudi več presnih tort in sladoledov! Presno poletje prihaja, da naše kuhinjske avanture v najtoplejšem delu leta tem bolj zaobidejo štedilnik, in pokukajo na drugo stran, k čarobnim tehnikam, ki jih doslej morda nismo uspeli zaobjeti: sočenje, mariniranje, kaljenje, fermentiranje, vlaganje, dehidriranje (več o samih tehnikah preberite tukaj).

Za kaj pa definitivno ne gre?

Presno poletje ni neka zadrgnjena, zategnjena diktatura odpovedovanja naši najljubši hrani in pomilujočega zobanja listov solate in kolobarčkov korenčka. Ne, trdno stojim v podporo vsem čutnicam in čutilom, ki jih hrana preprosto mora vzburiti. Hrana brez užitka je čisti dolgčas, ki ga svoj živi dan ne bi nikomur predpisala za kazen – kaj šele tako navdušeno širila, kot širim nagrado, ki jo vidim v konceptu Presnega poletja! Brez skrbi, ne bomo se ukvarjali s štetjem kalorij, porcij ali grozdov – zato se bomo pa toliko bolj ukvarjali s tem, česar si naše telo želi. In ko bomo zares slišali, kaj nam pravi, se bomo odločili ustreči in šli po tisto solatko, ki nas vabi z vrta. Ne bomo se ukvarjali s tem, ali jemo 100% presno ali ne, ker v tem ni poanta. Gre samo zato, da se začnemo to poletje zavestno več smukati okrog sveže zelenjave in sadja, saj narava sedaj nudi in podarja vso svežino in barve, ki jih premore, in bilo bi neumno od nas, če ne bi izkoristili tega izobilja.

IMG_20170607_093405

Tako. V tem prvem dopisu sem odgovorila na vprašanje, zakaj je tako nagrajujoče pridružiti se Presnemu poletju. V naslednji objavi lahko preberete še KAKO in KDAJ. Puščam vas z nekoliko navdiha in resnično, resnično upam, da vam presni koncept klikne in se nam boste pridružli pri hoji vštric z naravo in naravnost, naravnost k vašemu naravnemu, optimalnemu zdravju. Ole!

https://nouveauraw.com/

http://golubkakitchen.com/

https://govori.se/zanimivosti/zdrava-hrana-kaj-jesti-manj-in-cesa-jesti-vec-za-popolno-zdravje/

Lep pozdrav in topel (a toplotno neobdelan) objem,

Tamara

IMG_20170523_164650

 

Razmišljanje o “PRESNO POLETJE: Vštric z Naravo

  1. Pingback: PRESNO POLETJE: Preprostost + Raznolikost – Elixir

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s