Humus z Bučo ali Nekaj Dobrega za na kruh namazat

Mini amaterska raziskava, ki sem jo izvedla med prijatelji pravi, da pripadate že skorajda izumrli vrsti, če doma jeste več kot en obrok dnevno. Zato vas sprašujem: kaj vam predstavlja vaša kuhinja? Kotiček, kamor večkrat zavijete z namenom, da ga počistite, kot da v njem kaj ustvarite? Ali pa je kuhinja morda kreativno srce Doma, kjer se zbirajo vaši najbližji, kjer se razpredajo prijetni pogovori, kjer smeh drži rdečo nit in kjer se vedno ustvarja nekaj nadokusnega in hkrati neoporečno zdravega?

img_20161010_110559

img_20161010_104338

img_20161010_105555

Dolgo sem sanjala, da bom čarobnica v svoji topli, domači kuhinji, polni pletenic česna in zelenine izbranih zelišč od blizu in daleč. Takšni, ki povezuje ljudi. Danes mi moja kuhinja sicer brez pletenic česna, z zadnjo preživelo baziliko in na severni strani stavbe prav nič topla, predstavlja osebni kreativni prostor. Tu ustvarjam, se igram in učim, poleg tega pa s hrano skrbim tako za zdravje, kot za blagostanje sebe in svojih najbližjih. In s tem blogom vam želim pokazati, kako lahko tudi vi to počnete. Razumem vas, če se sprašujete: »Kdo še ima po dolgem delovniku čas ali voljo igrati se v kuhinji, ko je vse, kar si želim, noge v zrak in možgane na pašo?«. Vem, z današnjim tempom je včasih resnično težko najti motivacijo za pripravo tople večerje, če je na poti domov s službe ogrlica menz, pekarn in supermarketov. Toda nek angleški pregovor, ki se ga spominjam s faksa, pravi, da postanemo ob izključnem delu brez igranja dolgočasni in zdolgočaseni. In takrat, dragi prijatelji, postanemo stari, čeprav se morda naša fiziologija ne strinja.

V izogib zdolgočasenosti in staranju si še danes vzemimo čas za ustvarjalno kuhinjsko igranje. Pripravimo, na primer, humus – čudovito hranljivi namaz na osnovi čičerike, ki sem mu v spodnjem receptu dodala jesensko bučo. Zaradi česa je ta recept posebej kul? Če ubiramo bližnjice in posežemo po čičeriki s pločevinke in tahiniju s trgovinskih polic, ga lahko pričaramo že v nekaj minutah. Seveda vam iz srca priporočam okusnejšo daljšnjico z namakanjem čičerike čez noč, toda dragoceno je vedeti, da obstaja lenobna alternativa.

img_20161010_104210

img_20161011_092650

img_20161010_104834

Zdravilne učinkovine

Ko se odločite pripraviti ta nadokusen bližnjevzhodni namaz, naj vam povem vse dobro, kar delate zase. ki bo v vašem telesu zavoljo buče deloval razstrupljevalno. Buče naše telo grejejo, kar nam sedaj jeseni pride prav, poleg tega pa z veliko vitamina E krepijo imunski sistem ter varujejo telo pred prostimi radikali, prinašalci bolezni. Čičerika je bogatejši vir železa od ostalih stročnic, poleg tega pa je tudi dober vir nenasičenih maščobnih kislin, ki ohranjajo naša srca zdrava in krepka. Česen je učinkovito orodje za razstrupljanje, iz telesa odvaja celo nakopičene težke kovine, ki preprečujejo optimalno delovanje organizma. Humusu sem dodala še začimbe, ki nas v hladnih mesecih grejejo.

Humus z jesensko bučo

350g kuhane čičerike

250g katerekoli jesenske buče, kuhane

130g tahinija

2-4 stroki česna, nasekljani

limonin sok ene srednje velike limone

40g oljčnega olja

2 čajni žlički medu/ javorjevega sirupa

1 čajna žlička orientalske kumine

½ čajne žličke muškatnega oreščka, naribanega

1 kroglica pimenta

1 čajna žlička soli

½ čajne žlice popra

po potrebi voda od kuhanja čičerike in buče

Čičeriko čez noč namočimo v vodi z žlico kisa. Zjutraj jo dobro oplaknemo in skuhamo v sveži vodi. Ko je kuhana, čičeriko odcedimo in shranimo vodo od kuhanja. Buče nič ne lupimo, le semena ji odstranimo, jo narežemo in skuhamo v kropu do mehkega. Vodo od kuhanja prav tako shranimo. Orientalsko kumino, piment in poper stremo v možnarju (priporočam, da vedno kupujete cele začimbe, ne mletih, saj takšne ostanejo dlje sveže), muškatni orešček pa naribamo. Obe ohlajeni zelenjavi prestavimo v multipraktik, dodamo vse ostale sestavine razen vode, ter zaženemo multipraktik. Vodo dodajamo postopoma, po potrebi, da dobimo želeno konsistenco. Zapremo v kozarček in hranimo v hladilniku do enega tedna. Humus lahko uporabljamo kot namaz, ali vanj pomakamo surovo ali kuhano zelenjavo, vedno ob spremljavi iskrenega uglašenega: “Mmmm!”

img_20161010_104246

img_20161010_112947

Tahini

400g neoluščenega sezamovega semena

Neoluščeni sezam 30 minut pražimo v pečici na 150°C. Ohlajenega pretresemo v multipraktik in delamo, dokler ne dobimo tekoče rjave paste. Zapremo v kozarček in hranimo pri sobni temperaturi do enega leta. Bodimo vztrajni: da dobimo tahini navadno traja nekje 10 minut s počitki vred. Bodimo pozorni: multipraktika ne puščajmo delujočega več kot 90 sekund naenkrat. Za dolgo življenje stroja mu je priporočljivo po vsakem delovnem intervalu nuditi minutni počitek. S preudarnim ravnanjem vam bo stoj stal dolga leta ob strani.

img_20161011_095448img_20161011_094519

Sedaj, ko imamo namaz, potrebujemo le še kruh, pardon – dober kruh! Dober kruh, ki je tudi zdrav? Nisem nekdo, ki nikoli ne kupi trgovinskega kruha, niti nekdo, ki redno peče kruh doma. Sem pa goreča zagovornica kruha iz kislega testa. To je kruh, pri katerem za vzhajanje namesto kvasa uporabijo droži ali kislo testo, ki je v resnici fermentirana zmes moke in vode. Takšen kruh je veliko lažje prebavljiv, saj glive kvasovke pri postopku vzhajanja razgradijo dobršen del glutena, ki je najtežje prebavljiva sestavina. Po več informacij pojdite na to spletno mesto: https://www.fix.com/blog/how-to-make-sourdough-bread/,  za najboljši sveži kisli kruhec pa pobarajte Gorazda, peka Pri Divjem Kvasu (https://www.facebook.com/GKruh/?pnref=lhc), ki svoje hlebčke po predhodnem naročilu dvakrat tedenesko razvaža po Ljubljani, dobite pa ga lahko tudi v zdravi trgovini Ekošara na Vrhniki.  Za tiste, ki bi se želeli s pripravo kislega kruha igrati v svoji kuhinji, priporočam Natašino spletno stran s čudoviti fotografijami in zagotovljeno vrhunskimi recepti: https://zapecenkruh.wordpress.com/.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s