Globoko v sebi smo vse ovsene svečenice

Resda dolgoročni spomin ni moja vrlina, ampak tako na pamet lahko zatrdim, da sem se z ovesom prvič brez predsodkov srečala nekega poletja, ko sem jatam turistov v Kobilarni Lipica razlagala, koliko ga povprečen lipicanec dnevno zaužije. Sedaj se mi o številki niti sanja ne več (ahem, veliko?), kar govori v prid moji prvi trditvi glede lastnega spomina, nedvomno pa vem, da me tedaj še prešinilo ni, da je oves med drugim tudi hrana za ljudi. Če pokukam še dlje v preteklost, lahko ulovim potlačene spomine, v katerih ima moj oče v svojem donkihotskem boju proti holesterolu resnično dober namen pojesti neko industrijsko mešanico müslijev, ki – roko na srce – izgledajo docela »mizerno« (kar v primorščini pomeni »ubogo«, prihaja pa iz italijanske »miserie« in je sestrica angleški »misery«). Sedaj vem, da so na moje dojemanje tistih kosmičev kot kratko malo neužitnih v veliki meri vplivali nauki iz mojega otroštva – sugerirani ali jasno-glasni – da nekaj, kar je zdravo, gotovo ne more biti tudi okusno.

IMG_20151005_135842 IMG_20151005_140335

In tako sem životarila in bila bitke na račun prepričanja, da je vse slastno pregrešno. In da ovseni kosmiči ne morejo biti nič drugega kot brezizrazni in neužitni. Vse dokler nisem skoraj dve leti tega, z novorojenim spečim Svarunom zasidranem v nepogrešljivi mehki nosilki na mojih prsih, prvič naredila domače čokoladne granole. Kaaaaaaj? Presunjena sem se spreobrnila v ovseno svečenico, ki mlete ovsene kosmiče namesto moke dodaja testu za palačinke, muffinom, kruhu, pitam in piškotom. Ki pije ovseno mleko in dela domač ovseni jogurt. In predvsem, ki javno brezsramno razglaša svoj manifest: super zdravo in super slastno JE docela združljivo!

Anekdota na temo. Nedolgo tega sem bila na nekem srečnem festivalu s svojimi granolami in čokoladnimi konopljinimi ploščicami, ki so v vsem dobro znanem, dekadentnem temno rjavem odtenku izgledale brezsramno vabljive. Večini so bile všeč (tudi po tem, ko sem razodela, da je ključna sestavina oluščena jedilna konoplja), ne pa vsem. Pride mimo ljubka mlada ženska s prekrasno bohotno tiaro nad svojim tretjim očesom, ki sem jo že od daleč bila prepoznala: ure pred tem sem namreč uživala – in se za nekaj časa tudi preselila v drugo domeno – ob zvokih njenega vilinskega glasu na koncertu v mali nabiti cerkvici. Zagleda moje ploščice, ki v svojih barvah obljubljajo sladkobo, ter z iskricami v očeh zelo dekliško, navdušeno nekaj zašepeta prijateljici na uho, brez da bi odtrgala pogled z mojih dobrot. Se približata še za par metrov, tedaj pa obstaneta kot vkopani. Razočaranje je čutiti v zraku in sekunde preštevam kot stoletja, medtem ko čakam na kakršenkoli odziv. »Ohh,« odvrne brezizrazno nekdo, ki živi na račun svoje izučene, izostrene sposobnosti izražanja čustev, »they’re healthy

IMG_20151005_135608

»Vem, draga moja,« bi ji zavpila danes, »točno vem, kaj misliš, ampak vsaj poskusi jih, te jaz počastim!«. Takrat ji nisem ničesar zavpila; nasmehnila sem se, četudi me je njen odziv razdražil. Ampak razumem. Sedaj vem, da si je punca želela privoščiti totalni luksuz in se poujčkati z nečim nebeškim. In v slovarju večine ljudi nebeško še vedno ni na isti strani kot zdravo.

In tej nepravičnosti sem se namenila postaviti poslednjo piko. Zato izdelujem granole in zato čaram granola ploščice in zato zadovoljno manifestiram pravo revolucijo, kjer sta zdravje in slast zaveznika. Ole! Da imajo moje ovsene čarovnije okus po koščku nebes, mi ni treba posebej razlagati, kajne; nejeverni Tomažki in Marjetke pa se lahko vselej osebno prepričate – saj veste, kje me najdete? Da so dobri in zdravi zate in za našo mami Naravo, pa mislim, da ni bilo dovoljkrat dovolj jasno vžgano v nebo. Zatorej.

IMG_20151005_135842

Oves, osrednja sestavina mojih granol in ploščic, je hrana za bogove (ampak primerna tudi za ljudi). Prva alineja, oves poka po šivih od vlaknin. Vsak izmed nas je najbrž že slišal, kako pomembno je, da zaužijemo dovolj vlaknin, pa vemo tudi zakaj? Zato ker vlaknine pospešujejo delovanje prebavnega trakta, zaradi česar še ob pravem času dobimo informacijo, da smo siti, in zaradi česar je praznjenje našega črevesja prijetno in redno. Pa zato, ker se zaradi vlaknin sladkorji počasneje absorbirajo v kri, kar preprosto pomeni, da ne letamo tako visoko, kot če nas zadane beli sladkor in ne pademo tako nizko, kot po zaužitju čokoladnih kroglic v mleku. Ne, ogljikovi hidrati v ovesu so sestavljeni in zato v kri prehajajo postopoma, zaradi česar lahko kratko malo pozabimo na tisto ihto, ko nas grabi nadzemeljska potreba po »nečem sladkem«. Ja, izjavljam pred vsem zemeljskim zborom: odkar jem oves, ne rabim več piškotov. In to so besede bivše odvisnice od cukra.

To, da sem bivša odvisnica od cukra še ne pomeni, da ne obožujem več sladkega. Oh ne. Biti naklonjena sladkemu okusu je del mene, tako kot moja leva noga, desna polovica možganov in ribja sanjavost. Toda morala bi resno premisliti, če bi želela locirati dan, ko sem nazadnje začutila tisto živčno, tujo, podzemeljsko potrebo po sladkem. In to so besede ženske z redno mesečnico.

O, ja, saj vsi vemo, kam ciljam. Upam si izjaviti, da je z mojega stališča koncept predmenstrualnega sindroma kot patološkega poligona izmišljotina, gotovo s strani kakega polikanega moškega iz petdesetih. Drage sestre, nemudoma nehajmo v dneh pred menstruacijo z lučko iskati patologijo in se zatekati k industrijskim nizkofrekvenčnim sladkarijam, ki niso dobre za nikogar in ničesar. Drage sestre, spoprijateljimo se raje s hormoni – našimi tajnimi zavezniki – ki narekujejo vzpone in padce naši življenjski energiji in vitalnosti ter začnimo uživati v čudovitem, najsvetejšem ringišpilu naokrog: biti ženska. Kako?

4godesses

Tako, da postanemo ovsene svečenice, seveda: granola je slavospev zdravju, granola ploščice pa eliksir vitalnosti. Zato, ker ob zaužitju hranljivih živil z velikim deležem vlaknin vašemu telesu ne bo potrebno konstantno leteti in padati, ampak bo lahko sproščeno lebdelo in bralo knjigo na nekem umirjenem, zadovoljnem oblačku. In pričakalo lunarno krvavitev brez talcev.

Do naslednjič, objem vsem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s